منابع و پتانسیلهای شهرستان اهواز

۱- رودخانه ها
الف) رودخانه کارون طولانی ترین رودخانه ایران  است که  شهر اهواز را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده است . سرچشمه اصلی کارون از کوههای بختیاری است و از ناحیه شمال شهرستان و در محلی به نام بند قیر وارد اهواز می شود و از این شهر گذشته و به سمت جنوب پیش می رود.
ب) رودخانه کرخه که از دامنه های جنوبی الوند سرچشمه  و پس از جاری شدن در استان و گذشتن از شهرستان شوش از شمال غربی و سپس از طرف غرب درمنطقه حمیدیه عبور و به سمت دشت آزادگان  میرود.
ج ) رودخانه دز سرشاخه اصلی رودخانه دز را رودخانه بختیاری که از دامنه های جنوب شرقی اشترانکوه سرچشمه می گیرد و رودخانه سزار که از دامنه های جنوب شرقی شهرستان بروجرد سرچشمه میگیرد تشکیل می دهد . این رودخانه مرز شمالی شهرستان اهواز با شهرستان شوشتر را تشکیل می دهد.
رودخانه دز پس از گذشت از شهرستان دزفول  وارد شهرستان اهواز ودر محل بندقیر به رودخانه کارون متصل میگردد که پس از تلاقی  دو رودخانه دز ، کارون  رودخانه کارون بزرگ را تشکیل و پس از گذشت  شهرستان اهواز وارد شهرستان آبادان و خرمشهر میگردد.
مجموعاً   ۱۸۵ کیلومتر از مسیر رودخانه کارون ، ۶۱ کیلومتر رودخانه کرخه و ۵ کیلومتر از مسیر رودخانه دز در محدوده شهرستان اهواز واقع گردیده است.
 
۲- بازرگانی و استقرار مراکز صنعتی و معدنی
از نظر صنعتی شهرستان اهواز شاهرگ حیاتی استان خوزستان محسوب می شود ودر آن کارخانه‌های و کارگاه های‌بزرگ صنایع‌غذایی، معدنی، فلزی، شیمیایی تاسیس شده است.  رونق کشاورزی و صنایع در منطقه سبب رونق بازرگانی‌شده و انواع تولیدات صنعتی از قبیل فولاد ، ورق آهنی، لوله، پروفیل،  قطعات صنعتی ، چرم مصنوعی ، مخازن تحت فشار و مبدل‌های حرارتی، انواع آهن آلات، نفت و انواع فرآوده های نفتی ، محصولات بهداشتی و شوینده ، محصولات غذایی ، تولیدات کشاورزی مانند‌ گندم، جو، تره بار، خرما و فرآورده های شیلاتی از مهم‌ترین صادرات این منطقه به سایر استانها و یا خارج از کشور محسوب می شود.
مراکز حساس و حیاتی صنعتی از جمله شرکت ملی حفاری ایران،  مجتمع فولاد ،  گروه ملی صنعتی فولاد ، شرکت لوله سازی ، شرکتهای نفت و گاز ،  کشت و صنعت های  شمال شرق ، دهخدا و صنایع جانبی نیشکر در محدوده شهرستان اهواز واقع شده است و چهار شهرک صنعتی در این شهرستان فعالیت می نمایند . همچنین معادن ماسه سنگی و ماسه بادی (صنعتی) و منابع غنی نفت و گاز در حوزه شهرستان اهواز در حال بهره برداری است و بسیاری از واحدهای بهره برداری و تاسیسات مدیریت مناطق نفتخیز جنوب اعم از تاسیسات اکتشافی ، حفاری و تولید نفت و گازدر شهرستان اهواز استقرار یافته اند.
 
۳- آموزش عالی
اهواز کنونی به دلیل وجود دانشگاههای بزرگ و معتبر از لحاظ آموزش عالی در جایگاه بسیار ممتازی در سطح کشور می‌باشد . اولین دانشگاه درمهرماه سال ۱۳۳۴ با نام دانشگاه جندی شاپور در شهر اهواز آغاز بکار کرد و اکنون مراکزآموزش عالی متعددی از جمله دانشگاه شهید چمران  ، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور ، دانشگاه پیام نور ، دانشکده نفت ، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز و مرکز تحصیلات تکمیلی منطقه ۶ ، دانشگاه جامع علمی کاربردی ، آموزشکده های صنعت برق ، آموزشکده  چمران و واحدهای تابعه آنها در شهرستان اهواز مستقر و با ظرفیت کامل مشغول به آموزش دانشجویان  در مقاطع مختلف می باشند.
 
۴- کشاورزی
شهرستان اهواز دارای ۲۱۴ هزار هکتاراراضی زراعی  آبی  که معادل  ۳۵% سطح الارضی  کل استان میباشد که عمدتاً از طریق رودخانه های کارون ، کرخه ، دز مشروب میشوند .  ۱۸۵ کیلومتر از مسیر  رودخانه کارون،  ۶۱  کیلومتر  مسیر رودخانه کرخه  و۵۰  کیلومتر  از مسیر رودخانه  از در محدوده شهرستان اهواز واقع گردیده است .
علاوه بر رودخانه های اصلی ذکر شده سطوحی از اراضی شهرستان نیز  از طریق رودخانه کرخه  نور،  شاوور،  شاخ کوپال  و کانال فصلی سلمان مشروب میشوند.
از کل اراضی آبی شهرستان ۳۰ هزار هکتار توسط شبکه آبیاری کرخه،  ۳۲۰۰ هکتار  توسط ۱۶۱ حلقه چاه و درصدی نیز  توسط کشت و صنعت نیشکر مشروب میگردندو تامین آب قسمت عمده اراضی آبی باقیمانده   بصورت  پمپاژ  سنتی  از رودخانه های صورت میپذیرد.
از دیر باز کشاورزی در حوالی اهواز رواج فراوان داشته و سابقا زمین های رسوبی و حاصل خیز اهواز بوسیله سدهای بزرگ «بند قیر» و سد اهواز آبیاری می شده اند و در سالیان اخیر بااحداث سدها و شبکه های آبیاری و زهکشی وسیع  اراضی فراوانی به زیر کشت رفته اند. وبا توجه به اراضی وسیع مستعد کشاورزی و و اقلیم گرم که امکان کشت دوبار و بیشتر در سال را فراهم می آورد امکان گسترش آن نیز وجود دارد. از عمده ترین فرآورده های کشاورزی اهواز خرما، نیشکر، گندم، جو، برنج، ‌تره بار و محصولات گلخانه ای را می توان نام برد که از این میان خرما، نیشکر و تره بار جنبه صادراتی دارند. همچنین با توجه به مراتع وسیع بویژه در شمال شرق و شمال شهرستان و آبگیرهای فراوان دامپروری نیز از فعالیت های قابل توجه این شهرستان به شمار می رود که البته عمده تولیدات دامی به مصرف نیازمندی های محلی می رسد و مازاد آن به شهرهای مجاور صادر می گردد. در سالهای اخیر شهرستان اهواز رتبه اول تولیدات دامی را در استان خوزستان به خود اختصاص داده است و چندین مجتمع پرورش آبزیان از جمله بزرگترین مجتمع پرورش ماهی خاورمیانه (در منطقه خضریات) در حال فعالیت در شهرستان اهواز هستند .